Terassin öljyäminen

Painekyllästetty puuterassi on hyvä käsitellä asennuksesta seuraavana kesänä. Tällöin terassi on ehtinyt kuivua tarpeeksi. Puun kosteuden tulee olla alle 20 % ennen käsittelyn aloittamista. Puuöljy suojaa puuta ja vähentää puupinnan halkeilua. Ulkokäyttöön suositellaan UV-suojattua ja sävytettyä öljyä, sillä väripigmentit suojaavat puuta auringonvalolta.

Ohjeet terassin öljyämiseen

  1. Puhdista ja pese terassi hyvin ennen käsittelyn aloittamista. Tähän kannattaa käyttää homeen ja levän poistamiseen tarkoitettua pesuainetta.
  2. Huuhtele pesuaine huolellisesti pois.
  3. Anna terassin kuivua vähintään 4 tuntia, mielellään 1 vrk ennen puunsuojaöljyn levittämistä. Mitä kuivempi pinta, sitä paremmin puu imee öljyä itseensä.
  4. Suojaa esim. suojamuovilla talon seinä, sokkeli, ovi ja muut pinnat, joihin et halua öljyroiskeita.
  5. Levitä öljy tasaisin vedoin siveltimellä tai sienellä lauta tai pari kerrallaan. Käytä jatkovartta apunasi. Käsittele koko lauta päästä päähän yhtäjaksoisesti. Näin vältät päällekkäisten sivelyjen kohdalle jäävät tummat jatkokset. Öljy kannattaa levittää aina puunsyiden mukaisesti. Öljyä myös poikkisahatut päät erittäin huolellisesti ja järjestä mahdolliset työsaumat rikkoviin kohtiin.
  6. Jos öljyä imeytyy paljon, toista käsittely. Mahdollinen imeytymätön öljy pyyhitään pois.
  7. Anna kuivua noin 1 vuorokausi. Vältä kuitenkin käsitellyn pinnan mekaanista rasitusta ensimmäisten päivien aikana. Lue purkin tuoteseloste ja tarkista kuivumisaika. Eri tuotteissa on suuria vaihtelevuuksia tämän suhteen.

Käytettävän puuöljyn on hyvä olla UV-suojattua, pigmentoitua ja sisällettävä homeenestoainetta.

Parhaimmat maalauskelit sijoittuvat usein toukokuun alusta elokuulle. Ihanteellinen aika öljyämiselle on pitkä, pilvipoutainen keskikesän päivä, mutta olosuhteet huomioiden se onnistuu toki muulloinkin. Öljyämistä suorassa auringonpaisteessa kannattaa välttää. Öljyämistä ei suositella tehtäväksi aikaisin aamulla tai myöhään illalla, koska korkea ilmankosteus heikentää imeytymistä.

Pyri öljyämään pinnat niin, että ne ehtivät kuivua ennen yötä. Terassille tiivistyvä kaste voi aiheuttaa ulkonäkövirheitä pinnoille.

Painekyllästetyn puun on annettava kuivua asennuksesta vähintään puoli vuotta ennen öljykäsittelyä.